Hoe onderhandel je het hoogste bod bij de verkoop van je woning

Het is zover, het eerste bod op je huis is binnen! Is het bod niet hoog genoeg of zelfs onrealistisch laag? Of heb je meerdere kandidaten die een bod uitbrengen? Dan kunnen deze tips je helpen om de beste verkoopprijs te onderhandelen. Zo haal je het maximale uit je investering én rond je met een goed gevoel de verkoop af.

Vooraf: Bepaal je minimumprijs

 “Ik zou er graag 300.000 EUR voor krijgen.” We hebben allemaal wel een bedrag in gedachten bij de verkoop van een huis. Maar wat is de minimumprijs? Dat is de laagst mogelijke prijs waaraan je je woning zou verkopen. Deze prijs moet realistisch zijn. Vraag dus geen €400.000 voor een klein te renoveren appartementje ver weg van de stad.

Laat je woning correct schatten en bepaal voor jezelf wat je er minstens voor wil krijgen. Een eerste bod is vaak 10% onder de vraagprijs. De minimumprijs zal veelal ook zo’n 5 á 10% onder de gewenste prijs liggen.

Wanneer onderhandelen?

Het bod is onrealistisch laag

Laat de bieder meteen weten dat het bod ontoereikend is en niet eens in de buurt komt van de verkoopprijs. Door deze directe aanpak te hanteren vermijd je onnodig tijdverlies en weet de bieder meteen waar hij of zij staat. Elk tegenbod zal vanaf dan veel dichter komen bij de vraagprijs.

Het bod flirt met je minimumprijs

Krijg je een bod binnen dat net op of onder je minimumprijs zit? Dan is er ruimte voor onderhandeling. Zet je minimumprijs niet meteen in als tegenbod, maar mik ergens boven je minimumprijs of hou vast aan de vraagprijs. Die keuze is afhankelijk van hoe lang je woning te koop staat en hoe dringend het van de hand moet.

Speel meerdere kandidaten uit

Staat je huis nog maar pas in de aanbieding? Dan wijst een degelijk bod aan dat je woning goed in de markt ligt. Laat de kandidaat-koper in dat geval weten dat er veel interesse is en wijs hem of haar op de originele vraagprijs.

Heb je al meerdere biedingen ontvangen? Laat dit dan onmiddellijk weten aan de persoon met wie je onderhandelt. Dit zorgt voor de nodige druk om te beslissen en zal je kansen op een goed of zelfs beter bod flink verhogen. Blijf wel redelijk. Door te hoge verwachtingen kunnen potentiële kopers zich terugtrekken.

Je kan kandidaat x en y tegen elkaar uitspelen om een hoger bod te krijgen als je originele vraagprijs veel te laag zou blijken, maar dit kan ook tegen je werken. Blijf menselijk en respectvol. Zorg voor een correcte schatting van je woning en respecteer je vraagprijs.

Dringend verkopen? Onderhandel slim

Staat je woning al een tijdje te koop of moet je dringend verkopen? Geef dan aan dat je een iets hogere prijs verwacht. Je kan dit doen door een concreet tegenbod te doen als je goed weet wat je wil.

Laat de bieder daarbij voelen dat een hoger bod echt wel resultaat kan opleveren. “We zijn er bijna, nog €5000 erbij en het huis is van jou”. Zo voelt de bieder dat de deal heel dichtbij is waardoor die extra €5000 misschien geen probleem meer zijn.

De vraagprijs wordt geboden

Proficiat! Of toch (nog) niet? Als je huis of appartement nog niet zo lang in de markt staat, kan je bij een positief bod de boot nog even afhouden. Het is duidelijk dat je woning heel populair is. Je kan dit gebruiken om een hoger bod binnen te halen. Geef jezelf en de kandidaten een duidelijke deadline als je hoopt op een hoger bod. Zo werk je duidelijk en weten de kandidaten waar ze aan toe zijn. Respecteer die deadline zodat de kopers niet afhaken op je uitstelgedrag.

Tijdens de onderhandeling

Of je nu een veel hogere prijs wil of slechts enkele duizenden euro’s meer. Blijf tijdens het onderhandelingsproces bewust van de troeven van je woning. De nadelen zullen de reden zijn waarom de potentiële koper lager biedt, maar hou vast aan de voordelen waarom je een hoger bod verwacht.

Veel renovatiewerk, kleine tuin, drukke weg, … het zijn allemaal mogelijke argumenten om lager te bieden dan jij wil. Counter die argumenten door te blijven hameren op de pluspunten zoals ligging, ruimte, aantal slaapkamers, enz. Blijf herhalen wat je woning uniek maakt en waarom de kandidaat-koper dit moet kopen en niet een ander huis in de buurt. Leg je dus niet zomaar neer bij de tegenargumenten. Als je huis correct werd (in)geschat kan je de vraagprijs perfect verdedigen.

Een tegenbod voorstellen

Elk tegenbod dat je voorstelt, is het nieuwe eindbod. Laat dus zo weinig mogelijk onderhandelingsruimte achter bij je voorstel. Vermijd uitspraken zoals “om te beginnen”, “mijn eerste tegenbod” en “veel lager kan ik niet zakken”. Reageer krachtig en maak duidelijk dat het lager bod te nemen of te laten is. Anders zal de potentiële koper opnieuw een (te) laag bod uitbrengen.

Wil de bieder absoluut geen hoger bod uitbrengen en moet je absoluut verkopen? Val dan terug op je minimumprijs. In principe mag je nooit onder je minimumprijs verkopen, tenzij die fout ingeschat is. Daarom is de schatting cruciaal voor een goede verkoop en dus eerlijke onderhandelingen.

Iedereen kan onderhandelen. Je hoeft geen makelaar te zijn om een goede prijs in de wacht te slepen. Hou het hoofd koel, blijf de sterktes van je woning uitspelen en communiceer respectvol met de kandidaat-kopers. Dan krijg je vast en zeker een zeer goed bod.