fbpx

Verkoop je woning zelf met het 10-stappenplan

Je huis of appartement zelf verkopen zonder makelaar, commissie of grote kosten? Ontdek ook jij duizenden euro’s extra kan verdienen in 10 stappen

STAP 1

Wanneer is de beste periode om je huis te verkopen

Een logische maar belangrijke eerste stap is beslissen wanneer je je huis zelf gaat verkopen. Kies een periode waarin er veel kandidaat-kopers op zoek zijn naar een huis of appartement en vermijd rustige periodes zoals het einde van het jaar.

Zorg ervoor dat je de nodige voorbereidingstijd hebt om de volgende stappen zorgvuldig te nemen. Een woning verkoop je niet overhaast.

STAP 2

welke attesten en documenten nodig bij verkoop huis

Je notaris zal alle noodzakelijke attesten en verkoopdocumenten verzamelen om de verkoop zorgeloos te laten verlopen. Het is belangrijk om je notaris van in het begin te betrekken in de verkoop van je woning.

Zo is er voldoende tijd om al het papierwerk rond te krijgen, de onderhandse verkoopovereenkomst (of compromis) voor te bereiden. En natuurlijk ook om de uiteindelijke verkoopakte op te maken.

STAP 3

Zo verhoog je de waarde van je woning voor verkoop

Om zoveel mogelijk uit je woning te halen moet je ervoor zorgen dat alles in een zo goed mogelijke staat is. Zo kan de schatting nadien meer opleveren. Kleine herstellingswerken, verbeteringswerken zoals een likje verf of grotere klussen zoals een extra ingerichte slaapkamer kunnen de waarde doen stijgen.

Zorg er ook voor dat je huis of appartement opgeruimd en schoongemaakt is als voorbereiding op het nemen van de foto’s en de uiteindelijke rondleiding met kandidaat-kopers.

STAP 4

Welke kosten bij de verkoop van een huis

Je hebt ongetwijfeld al een prijs in gedachten, maar nu je huis zo goed als mogelijk in orde staat kan je de verkoopprijs juist inschatten. Hiervoor kan je beroep doen op professionele schatters en online platformen.

Een realistische prijs is cruciaal voor een vlotte verkoop. Een te hoge schatting kan je verkoop laten aanslepen terwijl een te lage schatting je winst onderuit haalt.

STAP 5

Tips om je huis te fotograferen voor verkoop

Nu je huis op orde is en je de vraagprijs kent, kan je starten met de creatie van het belangrijkste promotiemateriaal: de foto’s. Je kan niet zonder verleidelijke afbeeldingen als je een huis zelf wil verkopen. Een goede, kwalitatieve fotoshoot kan perfect met een moderne smartphone als er genoeg licht in de ruimte is.

Licht is het belangrijkste onderdeel. Het zorgt voor het nodige ruimtegevoel in je woning. De beste technieken en tips lees je in onze fotografietips waardoor je aantrekkelijke afbeeldingen maakt als een echte professional zonder kosten.

STAP 6

Een goede verkooptekst schrijven om je huis te verkopen

Nu ben je echt klaar om naar kopers toe te gaan. En dit kan op veel manieren. De eenvoudigste is een immo zoekertje plaatsen op de populairste immo website(s) waar het overgrote deel van de kopers zich al bevinden.

Daarnaast kan je een huis of appartement op sociale media kanalen plaatsen, zoals Facebook om mensen in je directe omgeving te bereiken. Zorg hierbij ook steeds voor een goede begeleidende tekst zodat je alle troeven extra benadrukt.

STAP 7

Hoe een goede rondleiding geven om je huis te verkopen

Het moment waar we naartoe hebben gewerkt: kandidaat-kopers rondleiden in je woning. Het is dé kans om ze over de streep te trekken en je huis of appartement van de hand te doen. Hierbij moet je focussen op technische aspecten, zoals de staat van je woning, maar ook op het verhaal er rond en de troeven die je als bewoner jarenlang hebt ervaren.

Je persoonlijke toets zorgt voor een authentiek gevoel bij kopers, die kunnen praten met de ervaringsdeskundige van dienst. Het is dus niet nodig om de verkoper-makelaar uit te hangen. Eerlijke antwoorden en een goede voorbereiding maken het verschil.

STAP 8

Zo onderhandel je het beste bod voor je huis

Krijg je niet meteen het gewenste bod te pakken? Dan is het tijd om te onderhandelen. Bepaal je minimumprijs, maar speel die niet meteen uit. Dit wordt je finale tegenbod in de onderhandelingsronde.

Heb je meerdere biedingen op je woning gelijk aan de vraagprijs? Dan kan je overwegen om een hoger bod in de wacht te slepen. Na de onderhandelingen kan je het bod officieel maken door het schriftelijk te noteren.

STAP 9

dit moet in een verkoopovereenkomst staan bij de verkoop van een woning

Een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis moet correct opgesteld worden en juridisch waterdicht zijn. Dit doe je niet snel even met een gedownload document dat je ergens op het internet gehaald hebt. De overeenkomst is bindend.

Daarom is je notaris aan zet. De notaris zal op basis van alle verkoopinformatie, attesten, vragen van koper en verkoper een correcte compromis opstellen waarin beide partijen zich kunnen vinden.

STAP 10

Verkocht! Tijd om te klinken

Vieren als je woning verkocht is

De tijd tussen het compromis en de definitieve verkoopakte is maximaal 4 maanden. Maar vanaf je eerste aanvaarde bod op papier en na de ondertekening van het compromis is je woning verkocht.

Tijd om te vieren!