fbpx

Een goede tekst schrijven om je huis te verkopen

Hoe kan je een pakkende tekst schrijven om de verkoop van je woning te versnellen? De verkooptekst bij je huis of appartement op een immo website is even belangrijk als aantrekkelijke foto’s. De beschrijving hoeft geen duizend woorden lang te zijn. Je moet de sterktes van je woning samenvatten in een korte en krachtige tekst. We geven je de belangrijkste troeven die in de beschrijving van een zoekertje moeten staan. En we tonen hoe je met een wervende tekst een ‘huis te koop’ bericht deelt met je vrienden op Facebook.

De titel van je verkoop

Een goede verkooptekst heeft een pakkende en duidelijke titel. Niet te lang en voorzien van de grootste troeven. Wat moet de titel zeker bevatten? Dit zijn de buzzwords die je niet mag vergeten:

Staat: Gerenoveerd, nieuw, instapklaar

De meest gezochte woning is een instapklare woning, liefst ook nog nieuw of gerenoveerd. Is je woning nog te renoveren? Dan kan je dit het beste uitleggen in de beschrijving onder de titel.

Type woning: appartement, eengezinswoning, villa, duplex, woonboot, …

Een logisch deel van je titel is het type van je woning. Sommigen verkiezen nu eenmaal liever een appartement boven een huis. Indien je een huis verkoopt dat vrijstaand is kan je dit best ook aangeven. Het ontbreken van directe buren is voor veel kopers nog altijd een pluspunt.

Ligging: …in het groen, rond stad x, centrum stad x

Locatie, locatie, locatie. De ene zoekt de natuur op, de andere wil in het drukke centrum wonen. Vlaanderen is dichtbevolkt en dus ook goed bereikbaar vanuit haast elke locatie. Benadruk die ligging zeker in je titel. Is je huis of appartement niet goed bereikbaar? Benadruk dan de rust en privacy die daarmee gepaard gaat.

Extra’s: …met tuin, met garage, met zwembad, …

Een huis met een tuin blijft de droom van veel Belgen. Vergeet dit niet te vermelden in je titel. Ook met garages, een ruime kelder of extra luxe item zoals een zwembad moet je meteen uitpakken in de titel.

Aantal slaapkamers: …met 3 slaapkamers

Toch niet zoveel troeven als je dacht? Als je meer dan één slaapkamer hebt kan je dit ook benadrukken. Vooral bij appartementen of grote gezinswoningen kan dit een belangrijke troef zijn.

Voorbeelden

Een gerenoveerde starterswoning gelegen in de rand van Gent wordt dan:

Gerenoveerde rijwoning in groene stadsrand met tuin

Een klein appartement zonder gebreken met één slaapkamer in het centrum van Antwerpen wordt:

Instapklaar appartement in centrum Antwerpen

Een te renoveren villa op 20 min van Roeselare met veel ruimte en capaciteit wordt:

Groen gelegen, ruime villa met 4 slaapkamers, garage en tuin (500m2)

Beschrijving

Een beschrijving bij immosites bestaat meestal uit een koptekst en een ‘beschrijving’ of ‘meer info’ veld. Bij zoekertjes op Immoweb, grootste vastgoedsite van België, wordt dit systeem gehanteerd. De koptekst is zo de eerste en vaak enige tekst die kandidaat-kopers zien in het overzicht van de zoekertjes, naast de titel natuurlijk.

Omdat de koptekst ook veelal beperkt is in lengte, moet het meteen de aandacht van de lezer trekken zodat hij de rest van je verkooptekst zal lezen. Een uitnodigende koptekst genereert meer lezers, meer bezoekers en dus meer kandidaten om je huis of appartement te kopen.

Schrijf actief en gebruik ‘mooimakers’

Je moet de lezer overtuigen van je eigendom. Schrijf dus niet ‘De garage bevat 2 staanplaatsen’, maar ‘Je kan 2 auto’s eenvoudig parkeren in de ruime garage onder de woning’. Denk in functie van het gebruiksgemak en de voordelen voor de kandidaat-koper. Gebruik ook ‘mooimakers’, dat zijn bijvoeglijke naamwoorden zoals een ruime keuken, gezellige veranda en lichtrijke living kunnen je helpen om de troeven van je huis of appartement te onderstrepen.

Kort, maar volledig

Een complete woning verkoop je niet in 10 zinnen. Zet de belangrijkste ruimtes voorop en breng de grootste troeven naar voor. Ga door je volledige woning alsof je een rondleiding geeft.

Gebruik spreektaal

Je schrijf geen boek over je woning, maar wel een aanbeveling, een beschrijving. Schrijf je tekst dus alsof je het in persoon zou uitleggen. Maar uiteraard wel in correct Nederlands, volgens de juiste regels van de spelling. Gebruik geen afkortingen. Die kunnen voor verwarring zorgen.

Gebruik bullets

Bullets helpen om de belangrijkste troeven op te lijsten. Bovendien zorgen bullets ervoor dat lezers geen lange teksten hoeven te lezen. Ze kunnen teksten scannen, zoals je ook titels en afbeeldingen als eerste ziet op een webpagina.

Voorbeeld van bullets:

  • 4 slaapkamers
  • Compleet uitgeruste keuken
  • Open haard
  • Ruime tuin
  • Terras met afdak

Bullets zijn niet altijd mogelijk in immowebsites. Gebruik in dat geval volzinnen.