Wat is de beste periode om je huis te verkopen?

Je huis zelf verkopen doe je best niet zomaar vluchtig na de grote beslissing. Soms moet het snel gaan, maar de huizenmarkt kent drukke en kalme periodes. Ga niet overhaast te werk en kies je moment zorgvuldig. Wanneer verkoop je best je woning en gaan de meeste mensen op zoek naar een nieuw huis of appartement? We zetten de interessantste periodes voor jou op een rij.

Verkoop je huis in de lente

Na een lange, donkere en koude winter lokt het eerste lenteweer de mensen naar buiten. Terwijl iedereen het nog knus en gezellig heeft in de drukke feestperiode, snakken mensen naar ruimte wanneer het buiten opklaart en warmer wordt. Dat is precies het moment waarop mensen op zoek gaan naar een nieuw woning. Bovendien ziet je woning er het beste uit met een straaltje zon en veel lichtinval. Hierdoor kan je ook mooie foto’s maken van je huis of appartement..

Gezinnen gaan op zoek naar een woning

Ook voor gezinnen met kinderen is de lente een interessante periode om op zoek te gaan naar een woning. Na de uiteindelijke ondertekening van de akte kunnen ze verhuizen met de kinderen in de grote zomervakantie. De perfecte timing!

Probeer het in de herfst

De herfst is het tweede meest interessante seizoen om zelf je huis te verkopen. Vooral bij een mooie nazomer. Het vastgoedaanbod op de markt ligt dan iets lager. Minder concurrentie dus, maar mogelijk ook minder potentiële kopers.

Na de zomervakantie daalt de vraag

Omdat de zomervakantie achter de rug is, is de bankrekening vaak ook net iets minder gevuld. Daardoor is een huis kopen na de zomerperiode vaak minder belangrijk voor gezinnen. Bovendien zijn er te veel nieuwe kosten in het vooruitzicht. De kinderen hebben nieuw schoolmateriaal nodig, de feestdagen komen eraan, enzovoort.

De beste en slechtste maanden om je huis te verkopen

December is veruit de slechtste maand om je huis te koop te zetten. De lenteperiode, met start midden februari, is het beste moment om je vastgoed te verkopen. Met maart als absolute topmaand.

De meeste zoekopdrachten met ‘huis te koop’ vinden plaats rond de maand maart. In december wordt er het minste gezocht naar woningen die te koop zijn. Bron: Google Trends

Heeft de periode invloed op de prijs?

Je zal geen lagere prijs krijgen enkel omdat je verkoopt in een kalmere periode. Een realistische vraagprijs is en blijft daarbij het belangrijkste criterium. Weet wel dat drukkere periodes kunnen zorgen voor meer geïnteresseerden en dus meer concurrentie tussen de kandidaat kopers, waardoor de prijs kan stijgen.

Houd de rentes in de gaten

Nog veel meer dan de seizoen bepalen intrestvoeten de vraag naar vastgoed. Wanneer de intrest laag staat, zijn mensen sneller geneigd om op zoek te gaan naar een huis of appartement. Bij langere periodes van lage intrestvoeten heb je dus vrij spel, maar het kan minder interessant zijn wanneer de rente plots stijgt en bijgevolg ook de woningprijzen dalen.

Ook andere financiële invloeden, zoals de recente afschaffing van de woonbonus en verlaagde registratiekosten, kunnen de prijs sterk beïnvloeden. Kortom, is je verkoop niet zo dringend? Volg de actualiteit of informeer bij je bank over de huidige situatie.

Ga niet overhaast te werk

De ideale verkoopperiode is geen exacte wetenschap, maar het aantal zoekopdrachten en maatschappelijke tendensen zoals vakantieperiodes zorgen wel voor een goede voorspelling. Als je niet snel moet verkopen, kies dan bewust voor de beste periode om je huis te verkopen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

In welke periode je huis verkopen?

De beste periodes zijn vanaf maart tot juni en vanaf september tot oktober. De winter en zomervakantie zijn traditioneel de moeilijkste verkoopperiodes.

Wat is de gemiddelde duur van een verkoop van een huis

Een woning wordt gemiddeld in 3 maanden verkocht. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de duur zoals de verkoopperiode, de vraagprijs, het type woning en de locatie van het huis of appartement.