De beste periode om je huis te verkopen is met voorsprong de lente, gevolgd door de herfstperiode. De beste maanden zijn maart, april, mei en juni. De slechtste maand is december, door de eindejaarsperiode. Je verkoopt ook beter niet in de zomervakantie tussen juli en augustus, want dan zijn veel geïnteresseerden op reis. Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen.
Je huis verkopen in de lente?
Na een lange, donkere en koude winter lokt het eerste lenteweer de mensen naar buiten. Terwijl iedereen het nog knus en gezellig heeft in de drukke feestperiode, snakken mensen naar ruimte wanneer het buiten opklaart en warmer wordt. Dat is precies het moment waarop mensen op zoek gaan naar een nieuw woning. Bovendien ziet je woning er het beste uit met een straaltje zon en veel lichtinval. Hierdoor kan je ook mooie foto’s maken van je huis of appartement.
Ook voor gezinnen met kinderen is de lente een interessante periode om op zoek te gaan naar een woning. Na de uiteindelijke ondertekening van de akte kunnen ze verhuizen met de kinderen in de grote zomervakantie. De perfecte timing! Volgens een Amerikaanse studie zijn de eerste 2 weken van mei de beste periode.
Voordelen in de lente
- In het begin of einde van het jaar krijgen mensen hun belastingteruggave gestort, wat meer financiële ruimte geeft voor herstellingen en renovaties van aangekochte woningen.
- Warmer weer en langere dagen zorgen ervoor dat meer mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning.
- De aantrekkelijkheid van je buurt groeit letterlijk doordat bomen, bloemen en gras mooier staan dan ooit.
- Het einde van het schooljaar nadert. Kinderen kunnen het schooljaar afwerken voor het hele gezin verhuisd naar een nieuwe locatie.
- De beste periode om te verhuizen komt eraan, met vakantieperiodes en mooier weer voor de deur.
Je huis verkopen in de zomer?
Net als de lente kan de zomer een goede periode zijn om te verkopen, waarbij juni de absolute topmaand is. Vanaf juli gooit de vakantieperiode roet in het eten. Reizen en uitstapjes knabbelen aan het budget van kopers. Er wordt ook meer in het heden geleefd, waarbij mensen meer genieten van de vrije tijd. Hierdoor gaan toekomstplannen, zoals een nieuw huis of appartement kopen, tijdelijk de koelkast in.
Voordelen in de zomer
- Door vakantieperiodes is er meer tijd voor kopers om woningen te bezoeken
- Door de langere dagen is er meer tijd voor verkopers om kandidaat-kopers te ontvangen
- Gezinnen willen de verkoop graag afsluiten voor het nieuwe schooljaar begint.
Nadelen in de zomer
- Door de jaarlijkse vakantie(s) zijn er minder kopers op zoek naar een woning.
- Jaarlijkse hittegolven drijven mensen eerder naar verkoelende plaatsen, dan naar te bezichtigen woningen.
- Je moet meer tijd en/of geld investeren in je tuin om alles er verzorgd te laten uitzien.
- Als verkoper kan jij (en je gezin) enkele dagen niet voluit genieten van je eigen woning doordat je rondleidingen moet geven. En dat tijdens de vakantieperiode.
- Het is moeilijker om een last minute herstelling te laten uitvoeren door de vakantieperiodes en het bouwverlof.
Je huis verkopen in de herfst?
De herfst is het tweede meest interessante seizoen om zelf je huis te verkopen. Vooral bij een mooie nazomer. Het vastgoedaanbod op de markt ligt dan iets lager. Minder concurrentie dus, maar mogelijk ook minder potentiële kopers.
Omdat de zomervakantie achter de rug is, is de bankrekening vaak ook net iets minder gevuld. Daardoor is een huis kopen na de zomerperiode vaak minder belangrijk voor gezinnen. Bovendien zijn er te veel nieuwe kosten in het vooruitzicht. De kinderen hebben nieuw schoolmateriaal nodig, de feestdagen komen eraan, enzovoort.
Voordelen in de herfst
- Minder concurrentie en aanbod op de huizenmarkt dan in het voorjaar
- Kopers die al een tijdje op zoek zijn naar een huis willen graag een woning kopen voor het eindejaar.
- De herfstkleuren en lagere stand van de zon zorgen voor mooie foto’s met prachtig licht.
Nadelen in de herfst
- Als er minder concurrentie is, hebben kopers een beter onderhandelingspositie.
- De uitgaven tijdens de zomervakantie peuzelen aan de financiële middelen van kopers.
- Het schooljaar start opnieuw waardoor gezinnen vooral bezig zijn met hun schoolgaande kinderen.
- Koude en nattigheid houden kopers makkelijker binnen, waarbij ze hun huidige woning gezellig inrichten om de winterperiode in te gaan. Hierdoor neemt de drang om snel te kopen eerder af.
Je huis verkopen in de winter?
De winter is de moeilijkste periode om een huis te verkopen. Door de koude zijn eigenaars zelf niet snel geneigd om hun eigen, warme plek in de etalage te zetten. En ook kopers zijn in de winter het meeste gehecht aan hun huidige woning. De weersomstandigheden maken een grote tuin minder dringend dan in de lente- of zomermaanden.
De maand december is daarbij veruit de moeilijkste maand. De eindejaarsperiode brengt niet alleen extra kosten met zich mee, het is ook een periode van gezelligheid en ontspanning. En daar hoort een huizenjacht niet bij.
Voordelen in de winter
- Omdat er minder huizen te koop staan, is er ook minder concurrentie op de huizenmarkt.
- Kopers die op het einde of begin van het jaar genieten van een belastingteruggave, hebben nu wat meer financiële ademruimte.
- De eindejaarssfeer en kerstinrichting van je woning kan de gezelligheid in je huis extra benadrukken.
- Met wat geluk kan sneeuw een minder mooie tuin omtoveren in een toverachtig landschap.
Nadelen in de winter
- Kopers zijn meer gefocust op eindejaarsfeesten en de voorbereiding op een koude winter.
- De natuur is niet op zijn best. Kale bomen zorgen voor minder privacy en doorkijk naar drukkere straten of buurten.
- De dagen zijn korter en het is snel donker waardoor je minder tijd hebt om geïnteresseerden rond te leiden.
- Het is minder aangenaam voor kopers om te verhuizen in de wintermaanden.
- Last minute herstellingen zijn moeilijker te repareren door het winterse bouwverlof.
- Een feestelijke inrichting is niet aantrekkelijk bij alle kopers. Het kan ook een vertekend beeld geven van je woning.
Wanneer zoeken mensen online naar huizen in Google?
Als we afgaan op de online zoekopdrachten via Google naar huizen en appartementen die te koop staan, is December de slechtste maand om je huis te koop te zetten. De lenteperiode, met start midden februari, is het beste moment om je vastgoed te verkopen. Met maart als absolute topmaand.
De meeste zoekopdrachten met ‘huis te koop’ vinden plaats rond de maand maart. In december wordt er het minste gezocht naar woningen die te koop zijn. Bron: Google Trends
Heeft de verkoopperiode invloed op de prijs?
Je zal geen lagere prijs krijgen enkel omdat je verkoopt in een kalmere periode. Een realistische vraagprijs is en blijft daarbij het belangrijkste criterium. Weet wel dat drukkere periodes kunnen zorgen voor meer geïnteresseerden en dus meer concurrentie tussen de kandidaat kopers, waardoor de prijs kan stijgen.
Welke andere tijdsgevoelige factoren beïnvloeden de prijs van mijn woning?
Naast de klassieke seizoenen zijn er nog een aantal factoren die de prijs van je woning kunnen beïnvloeden. Zoals financiële crisissen, pandemieën, veranderende interestvoeten en gunstmaatregelen zoals de woonbonus.
Financiële crisis
In 2008 stortte de hele huizenmarkt ineen, met een financiële crisis tot gevolg. Hierdoor daalden de prijzen aanzienlijk, waarna ze langzaam weer herstelden. Een onzeker politiek of financieel klimaat houdt kopers en investeerders weg van de huizenmarkt, waardoor de woningprijzen dalen.
Gezondheidscrisis of pandemie
In 2020 zette de coronacrisis de hele wereld in lockdown. Dit zorgde verrassend genoeg voor een rush op de huizenmarkt. Met prijzen die tot 10% boven de vraagprijs klommen. Daarna kwam er wel een prijscorrectie, maar verkopers hebben in die lockdown periodes gouden zaken gedaan. De financiële en economische markt bleef relatief overeind, terwijl kopers de muren opliepen in hun huidige woning, dromend van een nieuw huis of appartement.
Dalende interestvoeten
Nog veel meer dan een seizoen bepalen intrestvoeten de vraag naar vastgoed. Wanneer de intrest laag staat, zijn mensen sneller geneigd om op zoek te gaan naar een huis of appartement. Bij langere periodes van lage intrestvoeten heb je dus vrij spel, maar het kan minder interessant zijn wanneer de rente plots stijgt en dus ook de woningprijzen dalen.
Gunstmaatregelen
Ook andere financiële invloeden, zoals de recente afschaffing van de woonbonus en verlaagde registratiekosten, kunnen de prijs sterk beïnvloeden. Kortom, is je verkoop niet zo dringend? Volg de actualiteit of informeer bij je bank over de huidige situatie.
Conclusie
De ideale verkoopperiode is geen exacte wetenschap. Je kan je huis altijd verkopen, alleen kan het in de ene periode wat langer duren dan in de andere. Het aantal zoekopdrachten en jaarlijks terugkerende periodes zoals vakantieperiodes en seizoenen zorgen voor een goede voorspelling. Als je niet snel moet verkopen, kies dan bewust voor de beste periode om je huis te verkopen.
Veelgestelde vragen (FAQ)
In welke periode je huis verkopen?
De beste periodes zijn vanaf maart tot juni en vanaf september tot oktober. De zomervakantie en vooral de winter zijn traditioneel de moeilijkste verkoopperiodes.
Wat is de gemiddelde duur van een verkoop van een huis
Een woning wordt gemiddeld in 3 maanden verkocht. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de duur zoals de verkoopperiode, de vraagprijs, het type woning en de locatie van het huis of appartement.