fbpx

5 tips om je huis of appartement sneller te verkopen

Iedere verkoper wil zijn huis snel verkopen. Maar de snelheid wordt bepaald door de locatie en het woningtype. Zo zal een instapklare gezinswoning dicht bij een stad op slechts enkele dagen verkocht zijn, terwijl een te renoveren villa op het platteland wat meer tijd nodig kan hebben.

Daarnaast moet je ook rekening houden met enkele belangrijke stappen. Met deze tips kan je je huis snel verkopen

5 praktische tips om je huis snel te verkopen

 1. Vraag een realistische prijs voor je woning
 2. Plaats je woning op de populairste zoekertjessites
 3. Beschrijf een correct en eerlijk beeld van je huis of appartement
 4. Maak aantrekkelijke en uitnodigende foto’s
 5. Bereid je goed voor op de rondleiding

1. Bepaal een correcte, realistische prijs

Een goede schatting van je huis of appartement is cruciaal om snel te verkopen. Geen beter verkoopargument dan een correcte, aantrekkelijke prijs. Het budget is de belangrijkste voorwaarde voor kopers bij de huizenjacht. Onrealistisch hoge prijzen kunnen ervoor zorgen dat potentiële kopers niet eens klikken op je woning. Zorg er voor dat je niemand afschrikt door een te hoge vraagprijs. Voor een droomhuis durven kopers hun maximumprijs wel eens verhogen, maar daarvoor moeten ze de woning natuurlijk wel eerst te zien krijgen.

Wat is de juiste prijs?

Er bestaat niet zoiets als ‘dé juiste prijs’. De prijs van een woning is wat iemand bereid is ervoor te betalen. Die kan hoger of lager zijn dan jouw verwachting. Overschatting van je eigen woning, doordat je huis of appartement een emotionele waarde voor je heeft, zorgt vaak voor te hoge vraagprijzen. Daarom moet je zo objectief mogelijk je eigen prijs bepalen.

De prijs van een woning wordt bepaald door deze eigenschappen:

 • Ligging: stad, platteland, drukke of rustige omgeving
 • Type woning: appartement, huis, villa, …
 • De (bewoonbare) oppervlakte: kleine of grote woning?
 • Het aantal slaapkamers: eenpersoons of gezinswoning?
 • De staat waarin het zich bevind: is er renovatiebudget nodig of is het instapklaar?
 • Aanwezigheid van een tuin of terras

Hoe meer positieve eigenschappen, hoe groter de vraag zal zijn naar je woning. Dat zorgt ervoor dat je vraagprijs hoger zal liggen en dat je je huis snel kan verkopen.

2. Plaats je huis op de populairste verkoopkanalen

Het juiste publiek voor je woning vinden gaat hand in hand met het juiste verkoopkanaal. Hoe bereik je een zo groot mogelijk publiek om je huis te verkopen? Of beter: waar vind je het grootste aanbod en dus de meeste bezoekers om je huis snel te verkopen?

Je huis of appartement op immosites publiceren

Je kan je huis snel verkopen door zoekertjes te plaatsen op immo websites. Iedereen die op zoek gaat naar een woning zal eerst een vastgoed zoekertjessite bezoeken. Immoweb is ongetwijfeld de grootste vastgoed zoekertjessite van Vlaanderen en België. Het is niet de goedkoopste immosite op de markt, maar het kan met gemiddeld meer dan 150.000 panden in het aanbod niet ontbreken in je verkoopstrategie. Daarnaast zijn er spelers zoals Zimmo.be, Realo, Immo.Vlan en 2dehands.be.

Plaats je huis of appartement niet zomaar op alle immo-sites die je online vindt, maar kies voor de allergrootste speler(s) en plaats je woning op andere gratis websites. Kopers zoeken vaak op meerdere immo-sites tegelijk, maar houden op de langere termijn meestal vast aan één kanaal die ze vaak bezoeken. Weet je niet hoe eraan te beginnen? Ontdek stap voor stap hoe je een professioneel zoekertje aanmaakt op Immoweb.

Je woning op sociale media plaatsen

Iedereen heeft wel al eens een woning zien verschijnen in zijn of haar Facebook tijdlijn. Sociale media is dan ook een van de betere manieren om je huis of appartement te promoten in je buurt en onder vrienden en kennissen. Deel je zoekertje dus zeker ook online en moedig anderen aan hetzelfde te doen.

Dit kan zorgen voor de nodige mond-aan-mond reclame en het verhoogd zo je kansen om je huis snel te verkopen. Facebook heeft ook de functie Facebook Marketplace (Marktplaats), waar gebruikers vrij producten kunnen aanbieden. Je kan je woning hier ook eenvoudig en gratis plaatsen om nog meer mensen te bereiken.

3. Schets een correct en compleet beeld van je woning

Naast foto’s en video’s is de beschrijving van je woning zowat het allerbelangrijkste deel van je advertentie of website. Om mensen echt te overtuigen om een kijkje te komen nemen, moet je alle mogelijke beschikbare informatie aanbieden. Dit begint bij de basisinformatie zoals:

 • Aantal slaapkamers
 • Faciliteiten (bad, douche, wc, …)
 • Totale en bewoonbare oppervlakte
 • Oppervlakte tuin, terras (zo bereken je de oppervlakte zelf)
 • Garage, parking
 • Bouwjaar / renovatiejaar

Ligging en officiële documenten

Naast de basiseigenschappen van de woning is de beschrijving van de ligging cruciaal. Benadruk alles positieve punten aan de ligging van je woning zoals supermarkten, scholen, restaurants, cafés en openbaar vervoer in de buurt. Ook de stedelijke of groene ligging, bereikbaarheid met de wagen en interessante fietsverbindingen horen hierbij.

Wil je je adres niet meteen meedelen? Dat kan om privacyredenen een goede keuze zijn. Maar een adres zorgt voor het nodige vertrouwen en geeft mensen de kans om zelf verder op onderzoek uit te gaan. Wat leidt tot een nog beter geïnformeerde bezoeker.

Daarnaast creëer je een gevoel van vertrouwen door enkele officiële documenten, attesten en beoordelingen mee te geven over je huis of appartement. Denk daarbij aan de EPC-waarde vanop het energieprestatiecertificaat en het keuringsattest van de elektriciteit. Zo weten potentiële kopers meteen dat ze te maken krijgen met een verkoper die handelt zoals het hoort en hoe duurzaam de woning is. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker criterium voor kopers.

Win tijd met eerlijkheid

Stel jezelf ook vaak de vraag “wat zou ik zeker willen weten als ik een huis zou kopen?”. Vul de ontbrekende vragen in op je omschrijving. Wees altijd eerlijk en volledig. Een goed geïnformeerde bezoeker, is een waardevolle potentiële koper. Schrijf dus geen misleidende teksten of stel de zaken niet mooier voor dan ze zijn. Je zal misschien meer bezoekers aantrekken, maar de kans dat ze effectief overgaan tot een bod zal veel kleiner zijn. Zo verdoe je de tijd van je bezoeker en jezelf.

4. Maak prachtige foto’s van je woning

Wie een huis wil verkopen kan niet zonder prachtig foto’s. Foto’s zijn hét uitgangsbord en dus de eerste indruk van je woning voor potentiële kopers. Bij heel populaire woningen of bij bijzondere periodes, zoals de coronacrisis, doen kopers zelfs een bod enkel op basis van de foto’s. Neem dus zeker voldoende tijd om foto’s te maken die mooi en uitnodigend zijn. Kwalitatieve foto’s kunnen het verschil maken tussen een bezoek of geen bezoek. Het bepaalt ook mee hoe snel je je huis of appartement kan verkopen.

Licht en ruimte

De beste foto’s benadrukken de ruimte en lichtinval van je huis of appartement. Trek dus al je gordijnen en rolluiken open, ruim je kamers op en verplaats desnoods je meubels om meer ruimte te creëren. Het is een ingrijpende taak, maar het maakt een wereld van verschil voor het fotoresultaat. Wees ook niet té proper. Een foto mag huiselijk zijn. Een strakke foto zonder veel meubelen, zoals een leefruimte zonder zetel, komt minder geloofwaardig over.

Is de ruimte eerder donker? Zorg dan voor meer licht door alle lichten aan te steken en zelfs door kaarsen te branden. Een heldere dag zorgt voor het beste resultaat. Je wacht dus best op een zonnig moment.

5. Bereid je goed voor op een bezoek

Hét moment waarop het moet gebeuren: het huisbezoek. Denk niet “Ja, maar ik ben toch geen verkoper?”. Zie het net als je sterkte. Jij kent de woning en de buurt door en door. Jij bent dus de perfecte persoon om een rondleiding te geven door je woning!

Bereid je goed voor door alle benodigde documenten klaar te leggen zodat de kandidaat-koper een goed overzicht heeft van alle verplichte verkoopdocumenten zoals het energieprestatiecertificaat ofwel het EPC-attest, het keuringsattest van de elektriciteit en in sommige gevallen ook de stedenbouwkundige gegevens en eventuele vergunningen die eenvoudig te verkrijgen zijn via je notaris.

Kies een rustig moment en maak de concurrentie zichtbaar

Heb je meer dan één geïnteresseerde kandidaat? Plan de bezoeken dan kort na elkaar in. Op die manier lijkt de woning zeer populair en zullen kandidaat-kopers sneller geneigd zijn om een bod uit te brengen. Zorg er tegelijkertijd voor dat je voldoende tijd hebt om iedereen goed rond te leiden en te informeren.

Kies ook zorgvuldig het moment van de bezichtigingen. Organiseer bijvoorbeeld geen rondleiding wanneer het druk is in je straat, je lawaaierige buren thuis zijn of er nauwelijks zon is in en rond de woning. Zorg er ook voor dat je woning goed verlucht is om ongewenste of muffe geuren te vermijden. Ruim op en leg waardevolle en heel persoonlijke spullen op een veilige plek.

Richt je huis of appartement in zoals je zelf een gezellige avond thuis zou spenderen. Brand enkele kaarsen, zet de sfeerverlichting en een eventuele haard aan. Werk met planten, bloemen en zelfs met een lekkere kop koffie en een versgebakken ovenbroodje. De heerlijke geur zorgt voor een nog huiselijker gevoel voor je bezoekers.

Conclusie: elk huis vindt een koper

De ene woning zal meer inspanning en tijd nodig hebben dan de andere om aantrekkelijk te zijn voor de juiste koper. Met een realistische vraagprijs, online zoekertjes met mooie foto’s en een goede beschrijving en jezelf als ervaringsexpert tijdens de rondleiding kan je je huis snel verkopen.

Duurt het toch wat langer? Blijf rustig, want de juiste koper kan zich op elk moment aanbieden. Na 3 dagen of zelfs na 3 of 6 maanden. De perfecte locatie en woning is voor iedere koper anders. Er is altijd iemand die verliefd wordt op jouw huis of appartement. Net zoals jij dat deed toen je het zelf kocht.

Klaar om je huis snel te verkopen zonder makelaar?

Verdien meer aan de verkoop van je woning: ga zelf aan de slag in 10 stappen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe een huis verkopen uit de hand?

Als eigenaar kan je zelf je huis verkopen via immo websites en een verkoopovereenkomst of compromis opstellen. Je kan je ook laten begeleiden door een notaris. De notariskosten zijn voor de uiteindelijke koper.

Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen?

Contacteer een notaris om je te laten begeleiden en om alles goed voor te bereiden. Daarna kan je je huis correct laten schatten, promoten op de populairste immosites, kopers rondleiden en de verkoopovereenkomst sluiten.