fbpx

Hoe een succesvol zoekertje plaatsen op Immoweb?

Immoweb is als grootste vastgoedsite veruit de meest gebruikte zoekertjessite in België. Je kan geen gratis zoekertje plaatsen op immoweb, maar aan een redelijke prijs bereik je elke dag duizenden kandidaat-kopers. Hoe werkt Immoweb precies en hoe kan je adverteren? Je kan een zoekertje plaatsen in 6 stappen. We loodsen je stap voor stap door Immoweb. Van het plaatsen van een succesvol zoekertje dat scoort, tot het aanpassen en verwijderen ervan.

Een aangemaakt zoekertje op Immoweb wordt meteen gepubliceerd. Er is geen wachttijd of tussenfase waarin je een zoekertje kan bijwerken voor publicatie. Je kan achteraf wel nog gegevens wijzigen, maar het heeft geen zin om een zoekertje tijdelijk online te plaatsen zonder foto’s, afmetingen of een geldige EPC-waarde. Bereid je dus goed voor op deze 6 stappen.

Plaats een nieuw zoekertje op Immoweb in 6 stappen:

  1. Kies de duurtijd en grootte van je advertentie
  2. Maak een Immoweb profiel aan
  3. Vul de basisgegevens van je woning in
  4. Betaal de advertentie
  5. Vul de gedetailleerde informatie van je huis of appartement in
  6. Voeg foto’s toe aan je zoekertje

+3 bonustips: wat na het plaatsen van je zoekertje?

Stap 1: een zoekertje plaatsen op Immoweb

Klik op ‘plaats een zoekertje’ op de homepagina van Immoweb. En selecteer ‘huis’ als type vastgoed. Vul ook de postcode en vraagprijs van je woning in.

Plaats een zoekertje bij Immoweb
Vul de postcode en vraagprijs in. Je kan beide gegevens daarna nog wijzigen.

Hoe lang adverteren?

Welk promotiepakket is het beste? Gemiddeld duurt een verkoop 3 maanden, afhankelijk van je type woning en de locatie. Het verschil tussen 2 en 4 maanden adverteren bedraagt slechts € 15. 4 maanden is hierdoor de meest degelijke optie.

Premium, classic of basic zoekertje?

Bij de keuze tussen premium, classic en basic kies je beter voor classic. Kopers zoeken sowieso altijd op locatie, dus een premium zoekertje zal niet zoveel meerwaarde bieden. Tegelijk wil je visueel voldoende aanwezig zijn, wat het classis zoekertje ook garandeert.

Welk pakket kiezen bij Immoweb?
Met het classic pakket voor 4 maanden heb je genoeg visibiliteit op Immoweb.

Stap 2: Een profiel aanmaken

Heb je nog geen profiel op Immoweb? Dan maak je die nu aan door ‘mijn profiel aanmaken’ aan te klikken. Daarop vul je je persoonlijke contactgegevens in.

Vul je telefoon- of Gsm-nummer in waarop kandidaat-kopers je kunnen contacteren. Maakt de verkoop deel uit van je onderneming? Dan kan je voor € 7,5 extra een factuur aanvragen. Kijk ook zeker de gebruiksvoorwaarden even na. Standaard staat het vinkje voor het ontvangen van de nieuwsbrief ingeschakeld, wat je mogelijk niet wil (en wat eigenlijk niet reglementair is).

Bevestigingsmail bij het aanmaken van een immoweb account
Geen bevestigingsmail ontvangen? Check dan zeker je spambox of contacteer Immoweb via e-mail of telefoon.

Na het aanmaken van een profiel krijg je een bevestigingsmail toegestuurd. Check je e-mail inbox en zeker ook je spamfolder. Klik op de bevestigingslink om verder te gaan. Pas als je account bevestigd is, wordt de advertentie gepubliceerd. Zelfs als het al betaald is. Krijg je geen e-mail? Neem dan contact op met Immoweb via telefoon.

Stap 3: Basisgegevens invullen

Vul de basisgegevens in van het zoekertje. De basisgegevens zijn verplicht en dus een voorwaarde om je zoekertje te plaatsen. Dit zijn de basisgegevens:

Basisgegevens invullen van een zoekertje in Immoweb
De basisgegevens zijn verplicht in het zoekertje en belangrijk om kopers correct te informeren.

Adresgegevens

‘Locatie, locatie, locatie’ hoor je vaak als het over de verkoopkansen van een woning gaat. Vul het correcte adres in en duidt ‘Ik wil het adres van mijn eigendom publiceren. De ligging zal worden aangeduid op een interactieve kaart’ aan. Een verborgen adres doet snel een slechte locatie vermoeden, wat kandidaat-kopers afschrikt.

Je kan het adres van de woning niet meer aanpassen na publicatie, tenzij je de helpdesk van Immoweb contacteert. Controleer steeds goed op schrijffouten.

Beschikbaarheid

Is de woning meteen beschikbaar nadat de akte ondertekend is, pas als de huurder het huis verlaat of op een ander specifiek tijdstip? Vermeld dit altijd bij je advertentie. Zodat kandidaten niet verrast worden achteraf door een moeilijke timing of speciale voorwaarden.

Totaal bewoonbare oppervlakte en oppervlakte van het terrein

De grootte van een huis of appartement wordt bepaald door de bewoonbare oppervlakte. Dat is de optelsom van alle bewoonbare ruimtes, zoals de slaapkamers, de woonruimte en de keuken. Je kan de bewoonbare oppervlakte makkelijk zelf berekenen.

Bereken de totale oppervlakte van het perceel waar je woning op gebouwd staat door zelf aan de slag te gaan met een meter of nog eenvoudiger via online tools. Via het online kadastrale percelenplan kan je snel de oppervlakte van je terrein opzoeken. Je kan zo ook je tuin opmeten of snel even je tuin afstappen met een meter om de tuinoppervlakte te berekenen.

Aantal slaapkamers

Het aantal slaapkamers lijkt geen doordenker. Maar misschien heb je een zolder, kelderruimte of hobbykamer die wel kan dienen als slaapkamer? Hoe meer kamers, hoe hoger de waarde en aantrekkingskracht van je woning.

Woningtype, aantal gevels en verdiepingen

Vastgoedsites als Immoweb proberen een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van je woning. Via verschillende woningtypes kan je aangeven wat voor je woning je bezit, zoals een hoeve, villa, bungalow, herenhuis of bel-etage. Voldoet je woning niet helemaal aan een van deze specifieke beschrijvingen? Kies dan voor het algemenere ‘huis’ of ‘appartementsgebouw’.

Om zeker te zijn of je woning een open, halfopen of rijwoning is, moet je het aantal gevels ingeven. Dit gaat dus om het aantal gevels zonder aanbouw. Een rijwoning heeft 2 gevels, een halfopen bebouwing 3 en een open bebouwing of vrijstaande woning heeft 4 gevels.

Ook het aantal verdiepingen is belangrijk. Een kelder en zolder zorgen al meteen voor 2 extra niveaus.

Vraagprijs

Zonder definitieve vraagprijs kan je geen zoekertje plaatsen op Immoweb. Je moet altijd een indicatie geven. Prijs op aanvraag of ‘te onderhandelen’ is geen geldige waarde. Laat de waarde van je woning schatten door online tools of experts. De vraagprijs van je eigen woning zal steeds exclusief registratierechten en notariskosten zijn. Die zijn steeds voor de toekomstige koper.

Kadastraal inkomen

Dit geeft een indicatie van eventuele huurinkomsten van de woning. Het cijfer van dit fictieve inkomen kan je terugvinden op je belastingformulier.

Stap 4: Zoekertje betalen

Nog voor je foto’s of een beschrijving toevoegt, moet je het zoekertje afrekenen. Betaal via kredietkaart, smartphone of je bankpas voor een snelle afhandeling. Betaal je liever achteraf via overschrijving? Dan zal je minimaal 3 dagen moeten wachten tot je de advertentie kan afwerken en publiceren.

Zoekertje betalen bij immoweb
Immoweb zal je in de betaalfase aansporen om voor een groter en langer durend pakket te kiezen. Je kan hierbij alsnog een extra maand of groter pakket toevoegen aan je bestelling. Met een classic pakket van 4 maanden heb je al voldoende.

Stap 5: Gedetailleerde gegevens invullen

Na de betaling kan je meer details toevoegen over je huis of appartement die voor een nog completer en uitgebreide beeld zorgt bij je potentiële bezoekers. Dit zijn de gedetailleerde gegevens:

Omgeving en afstand van scholen, winkels en openbaar vervoer

Woon je op het platteland, de stad of residentieel? Hoe ver ligt de eerste bushalte, school en winkel? Ga de afstand na via Google Maps. Ligging en bereikbaarheid zijn cruciaal in de huizenjacht.

Parkeermogelijkheden

Hoeveel parkeerplaatsen zijn er binnen en/of buiten? Heb je een garage, oprit, carport of gereserveerde plaats voor je woning? Vrije parking in de openbare ruimte, zelfs met een parkeerkaart, wordt hierbij niet meegerekend. Het moet deel uitmaken van de woning.

Bouwjaar en staat van het gebouw

Wanneer is je woning gebouwd en in welke staat verkeert het nu? Kijk het bouwjaar na op het plan van je huis of appartement. Wees eerlijk bij de staat van je woning. Is je woning te renoveren, in uitstekende staat of recent gerenoveerd? Voeg het toe aan je zoekertje. Zo hebben kandidaat-bezoekers de juiste verwachtingen.

Gevelbreedte

De breedte van de volledige voorgevel wordt gemeten aan de straatkant. Zo krijgen geïnteresseerden een idee hoe omvangrijk het huis is vanop de stoep. Aanleunende stallingen, garages of fietsparkings worden hierbij niet meegerekend.

Keukeninrichting

Hoe modern of uitgebreid is de keuken? Er zijn verschillende types keukens volgens uitrustingsniveau waaruit je kan kiezen bij Immoweb:

  • Een hyper-geïnstalleerde keuken beschikt over alle toestellen die u nodig hebt.
  • Een geïnstalleerde keuken beschikt over een fornuis, een koelkast en een extra toestel.
  • Een gedeeltelijk geïnstalleerde keuken is een keuken met een fornuis en een koelkast
  • Een niet-geïnstalleerde keuken is een keuken zonder toestellen.
  • Een Amerikaanse keuken is een open keuken.

Heb je een open/ Amerikaanse keuken? Dan kan je in de lijst ook kiezen voor de hyper-geïnstalleerde, geïnstalleerde, gedeeltelijk geïnstalleerde en niet-geïnstalleerde variant.

Gedetailleerde gegevens invullen in een immoweb zoekertje
Je kan kiezen uit meerdere opties voor de keukeninrichting en de staat van het gebouw.

Aantal badkamers en wc’s

Heb je naast je badkamer een extra doucheruimte? Dan kan je aangeven dat je woning 2 badkamers heeft. Tel ook het aantal toiletten in het huis of appartement. Het aantal badkamers en wc’s is een belangrijke verkoopsvoorwaarde die de prijs van je woning positief beïnvloedt.

Oppervlakte van de kamers

Door de oppervlakte van elke kamer in te geven kan je een duidelijk beeld schetsen van elke ruimte in de woning. Zo weten geïnteresseerden dat er een bureau past in de ene kamer, een dubbel bed in de andere, enz.

Ligging tuin en terras

Ligt je tuin in het zuiden, noorden of ergens tussenin? Heb je misschien een apart terras dat meer in het zuiden ligt? Meet je tuin en terras ook op door snel even je tuin af te stappen met een meter om de tuin- en terrasoppervlakte te berekenen.

EPC-waarde

Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij de verkoop van een woning. In Vlaanderen kan je tot 5000 EUR beboet worden bij een verkoop zonder geldig EPC-certificaat. Maar niet als je woning nog geen verwarming heeft, zoals bij een renovatie.

Verwarmingstype

Verwarm je je woning op gas, hout, elektriciteit of stookolie? Vermeld het steeds in je advertentie. De EPC-waarde kan al veel zeggen over de duurzaamheid van de woning, maar het verwarmingstype schetst een duidelijk beeld over de ecologische voetafdruk en eventuele kosten van het huis.

Keuringsverslag van de elektrische installatie

Is je elektrische installatie in overeenstemming met de wetgeving of aan vervanging toe? Dit moet nauwkeurig beschreven staan in een keuringsverslag. Heb je nog geen verslag aangevraagd? Dan kan je het in je zoekertje aanduiden als ‘nee’ of ‘niet meegedeeld’. Dit attest is niet verplicht bij de verkoop, maar wel bij het ondertekenen van de uiteindelijke notariële akte.

Overstromingsgevoeligheid van je perceel

Sinds 2013 zijn verkopers en verhuurders van onroerend goed verplicht om kandidaat- kopers of huurders te informeren als het huis of appartement in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dit kan je te weten komen via je notaris. Maar je kan het ook snel zelf opzoeken via Geopunt Vlaanderen.

De overstromingsgevoeligheid van je woning nakijken op Geopunt Vlaanderen.
Zoek je adres, kies via ‘bouwen en wonen’ voor ‘overstromingsrisico’ en bekijk de waarde voor je locatie.

Andere belangrijke troeven:

Duurzame eigenschappen: Heeft je woning dubbel glas, airconditioning, een warmtepomp of zonnepanelen?

Open haarden: Heeft je woning één of zelfs meerdere open haarden?

Basisvoorzieningen: Is er stromend water, gasaansluiting en elektriciteit beschikbaar in het huis of appartement? Is de woning aangesloten op de riolering?

Toegankelijkheid: Heeft het appartementsgebouw een lift? Is de woning toegankelijk voor mindervaliden?

Titel en beschrijving van je zoekertje

Vul een korte, duidelijke titel in die de troeven van je woning beschrijven. De titel mag maximaal 60 tekens lang zijn. Vermeld hierin de staat, ligging, aantal slaapkamers en eventuele extra’s zoals een grote tuin.

Een wervende beschrijving van je huis of appartement zorgt voor een eerste rondleiding in enkele zinnen. Probeer in 750 tekens de troeven van de ruimtes, de staat, ligging en het potentieel duidelijk te maken. Schrijf actief, enthousiast en gebruik spreektaal.

Heb je een eigen website waarop je je woning promoot? Voeg de link dan bij de beschrijving. Vermeld ook dat je liever alleen verkoopt, zonder makelaar. Je zal sowieso opdringerige makelaars aan de lijn krijgen, maar zo heb je ze alvast gewaarschuwd.

Een voorbeeld:

Titel:
Instapklare gezinswoning in groene Gentse rand + grote tuin

Beschrijving:
Op wandelafstand van Oostakker-centrum vind je deze instapklare, halfopen gezinswoning in een doodlopende straat. Midden in een rustige, groene buurt.

Deze woning heeft 3 ruime slaapkamers en een grote badkamer met ligbad en douche en 2 toiletten. Vanuit de ruime woonkamer en de geïnstalleerde keuken kijk je uit op de grote tuin met tuinhuis en 2 terrassen, zodat je de hele dag van de zon kan genieten.

Naast de keuken vind je een ruime berging met wasplaats. De ruime zolder zorgt voor extra opbergruimte, speel- of hobbyruimte.

Op fiets-en wandelafstand vind je talrijke winkels, scholen en openbaar vervoer. Geïnteresseerd? Bel of mail ons voor een afspraak via info@jehuisverkopen.be. Geen makelaars aub!

titel en beschrijving aan een immoweb zoekertje toevoegen
Zorg voor een korte, maar duidelijke titel en een uitnodigende beschrijving bij je zoekertje.

Stap 6: Foto’s toevoegen

In deze laatste stap kan je foto’s toevoegen aan je zoekertje. Klik op de groene knop ‘selecteer’ om je foto’s te selecteren op je harde schijf of specifieke map op je computer. Eens je de selectie hebt gemaakt, worden ze ingeladen in Immoweb.

foto's toeveoegen aan een zoekertje in immoweb
Let op: Pas als je op ‘toevoegen’ klikt, worden de foto’s ook echt toegevoegd onderaan de pagina. Daarna kan je ze ook verslepen en in de juiste volgorde plaatsen. Je kan daarna nog tot 30 foto’s toevoegen via de groene ‘selecteer’ knop.

Plaats de volgorde alsof je een fotorondleiding geeft door de woning, beginnende in de woonruimte of hal. Start steeds met een foto van de voorgevel als ‘hoofdfoto’.

Publiceer aantrekkelijk foto’s

Neem mooie, ruim ogende foto’s van je woning op een lichtrijke dag met je smartphone of fototoestel. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van je zoekertje. Foto’s worden steeds als eerste bekeken en kunnen kandidaat-kopers afschrikken of overtuigen om je woning te bezoeken.

Hoe je zoekertje op Immoweb aanpassen?

Als je ingelogd bent met je account, kan je via ‘mijn Immoweb’ klikken op ‘mijn zoekertjes’. Daarin zie je je eigen advertentie(s). Pas je advertentie aan via ‘wijzig dit zoekertje’ of voeg er extra fotomateriaal toe.

Een zoekertje aanpassen en statistieken bekijken in  Immoweb
Je vindt er ook de bezoekerscijfers van je advertentie terug. Die worden elke 24u geüpdatet. Je zal de eerste dag dus nog geen statistieken zien.

Hoe je zoekertje promoten?

Eens je advertentie gepubliceerd is, kan je het meteen delen via Facebook aan familie, vrienden en immogroepen uit de regio. Roep je vrienden en volgers op hetzelfde te doen. Ontdek nog meer tips over hoe je je woning online kan promoten.

Wanneer Immoweb zoekertje verwijderen?

Immoweb wil enkel beschikbare panden op zijn website en kan volgens de gebruiksvoorwaarden je zoekertje offline halen als je woning verkocht is. Schrijf dus niet meteen ‘Verkocht’ in de tekst of titel van je advertentie nadat je een bod accepteert, maar wacht tot de verkoop 100% rond is, tot aan de ondertekening van het compromis of onderhandse verkoopovereenkomst bij de notaris.

In de tussentijd kan je de contactgegevens van geïnteresseerden noteren en bijhouden voor het geval dat de verkoop alsnog misloopt. Bijvoorbeeld bij opschortende voorwaarden van een banklening waarbij de koper geen lening kan krijgen. Zo verlies je geen extra tijd, zichtbaarheid en budget van je betaalde advertentie.

Is de verkoop officieel rond? Dan kan je de advertentie op Immoweb verwijderen door op ‘verwijder dit zoekertje’ te klikken bij ‘mijn zoekertjes’ in je Immoweb account.

Veelgestelde vragen

Hoe lang staat een huis te koop op immoweb?

Een huis of appartement staat gemiddeld 3 à 4 maanden te koop. Een zoekertje op immoweb kan 1 tot 6 maand te koop staan, afhankelijk van het gekozen pakket. Voor een meerprijs kan je een advertentie zelfs tot het einde van de verkoop online houden.

Wat kost adverteren op immoweb?

Een zoekertje op Immoweb kost € 80 tot € 300, afhankelijk van het gekozen promotiepakket en de duurtijd.