Hoe bereken je de bewoonbare oppervlakte van je woning?

Je plaatst je woning online via een immosite, maar de bewoonbare oppervlakte wordt gevraagd. Een zeer belangrijk getal dat de waarde van je huis of appartement beïnvloed. Als je een plan hebt van de architect is de woonoppervlakte berekenen niet zo moeilijk. Toch is het niet altijd duidelijk wat nu precies ‘bewoonbare ruimte’ is en wat niet. Maar wat als je geen plan hebt? En wat met de totale bebouwde oppervlakte of de totale grootte van je stukje grond? We verduidelijken het verschil en tonen hoe je dit eenvoudig en snel kan berekenen.

Wat is bewoonbare oppervlakte?

Er is heel wat discussie over bewoonbare ruimtes in een huis of appartement omdat er geen algemene definitie over bestaat. Zo zal de ene bergruimte niet als bewoonbare ruimte gezien worden als het niet meer is dan een ruime kast. Maar een berging waarin je vrij kan bewegen is dan weer wel ‘bewoonbaar’.

Wat valt er zeker niet onder bewoonbare oppervlakte?

  • Een kruipruimte
  • De oppervlakte van een trap
  • Ingebouwde kasten (tenzij het een inloopdressing is)
  • Een onbereikbare zolder (zonder enige trap)
  • Een carport of (deels) open parkeerruimte

Het gaat dus om alle ruimtes die effectief gebruikt kunnen worden (vb. ingerichte zolder als slaapkamer, berging, hobbykamer, kelder, garage…). Die ruimtes maken deel uit van de totale bewoonbare oppervlakte. De douche, het bad en andere vaste toestellen horen hier ook bij. Elke ruimte mag volledig opgemeten en in rekening gebracht worden.

Bij de verkoop van een woning is de bewoonbare oppervlakte een belangrijke waardemeter voor de verkoopprijs. Rond de oppervlaktes af naar boven om een rond getal te krijgen per ruimte. Dat maakt het eenvoudige voor de koper om een beeld te vormen van de grootte van je kamers.

Hoe de woonoppervlakte berekenen?

Je hebt een plan van je woning

Heb je een plan van de architect in handen? Dan kan je alle afmetingen terugvinden op de kaart. Hebben je ruimtes allerlei hoekjes en kantjes? Deel ze dan op in verschillende rechthoeken om de oppervlakte te berekenen door de lengte en breedte te vermenigvuldigen en tel ze daarna bij elkaar op. Ga zo door tot je alle ruimtes berekend hebt en tel alle ruimtes opnieuw op om de totale bewoonbare oppervlakte te weten.

Voorbeeld: De bewoonbare oppervlakte van de bovenverdieping berekenen

  • Slaapkamer van 4m breed en 3m lang (4m x 3m) = 12m2
  • Kinderslaapkamer van 3m breed en 3m lang (3m x 3m) = 9m2
  • Badkamer van 1,5m breed en 3m lang (1,5m x 3m) = 4,5m2
  • Gang van 1,5m breed en 4,5m lang (1,5m x 4,5m2) = 6,75m2

De totale oppervlakte bedraagt 12m2 + 9m2 + 4,5m2 + 6,75 = 32,25m2.

Een plan van een woning met alle afmetingen om de bewoonbare oppervlakte te berekenen.
De afmetingen van de kamers staan op het plan. Tel alle oppervlaktes van bruikbare ruimtes op om de totale bewoonbare oppervlakte te berekenen.

Je hebt geen plan of schets

Geen plan van je woning? Dan moet je aan het werk met een meter. Ook hier meet je steeds de lengte en breedte van een ruimte en deel je het op in rechthoeken die je nadien optelt. Je kan de ruimtes ook afstappen om een schatting te bekomen, maar probeer toch zo nauwkeurig mogelijk te zijn om een realistisch beeld te schetsen.

Je kan hetzelfde doen voor je tuin. Maar er is ook een andere, digitale manier om de grootte van je tuin te schatten.

Hoe mijn perceel berekenen?

Als je een bescheiden woning met tuin hebt kan je de totale oppervlakte van je perceel of grond eenvoudig opmeten. Geen zin om je rolmeter boven te halen of is er geen beginnen aan door de heel grote oppervlakte? Bespaar jezelf de moeite, want je kan ook eenvoudig online opmeten.

Zowel de federale als de Vlaamse overheid houden de informatie van alle percelen bij. En dus ook de afmetingen van de percelen. Het kadasrale percelenplan is online beschikbaar via een aantal websites. Een van die websites is het online kadastrale percelenplan CADGIS. Daar kan je het Belgische kadastrale percelenplan gratis raadplegen en er zelfs een afdruk van kan maken. Door je adres in te geven en de tools te selecteren, kan je heel eenvoudig je oppervlakte meten, de breedte van je gevel, je tuin, garage, enz.

CADGIS is het online kadastrale percelenplan waarmee je digitaal de oppervlakte van je grond kan opmeten.
Geef je adres in, zoom in op je perceel en gebruik de meettool om de oppervlakte te meten op CADGIS.

Een alternatief is de website van Geopunt Vlaanderen. Die perceelservice werkt op een gelijkaardige manier als CADGIS, maar je kan tegelijk ook nagaan of je woning in een overstromingsgebied ligt door de kaarten, die je kan inladen als ondergrond.

Geopunt Vlaanderen biedt verschillende kaartlagen aan waarop je de grootte van je perceel kan meten.

Voor zowel CADGIS als Geopunt gebruik je best een recente browser van Chrome, Firefox of Edge.

Conclusie

Met of zonder plan kan je eenvoudig alle bruikbare ruimtes opmeten door ze in vierkanten in te delen en op te tellen. Rond het resultaat per kamer af om een duidelijk beeld te schetsen en tel alles op om de totale bewoonbare oppervlakte te bekomen.

Je tuin, gevelbreedte en perceeloppervlakte bereken je via een van de online kadastrale percelenplannen. Zo heb je alle afmetingen verzameld en ben je goed voorbereid om je zoekertje aan te maken op een immosite. Ook tijdens de rondleiding met kandidaat-kopers kan je alle afmetingen correct meegeven. Zo weten de kandidaten meteen of hun bed of kast past in de slaapkamer.

Dit artikel werd laatst bijgewerkt op