fbpx

5 tips om de waarde van je huis te verhogen voor verkoop

Het is belangrijk dat je woning wordt verkocht in de best mogelijke staat. Een aantal kleine aanpassingen en verbouwingen kunnen een meerwaarde zijn en zorgen voor een snellere verkoop. Kopers hebben niet altijd de nodige inbeelding om het potentieel te zien via de foto’s op de immowebsite of tijdens een rondleiding. Deze 5 tips kunnen daarbij helpen.

1. Een likje verf

Je kan de eerste indruk een geweldig boost geven door je muren een likje verf te geven. Ook ouderwets behangpapier of vliesbehang kan je op deze manier een tweede leven geven.

Plamuur gaatjes en scheurtjes dicht, laat even drogen, schuur kort met de hand en verf de binnenmuren wit. Een witte muur reflecteert meer licht en zorgt voor meer ruimtegevoel. En dat is exact wat je huis of appartement nodig heeft om kopers over de streep te trekken. Bovendien is een witte muur de perfecte grondlaag voor een volgende kleur, mocht je koper een ander kleurtje willen.

Ook geverfde buitenmuren kunnen de aanblik van je woning drastisch veranderen. Verschillende soorten gevelstenen en een verouderde gevel zien er zo uit als nieuw. Het kost wat extra tijd en geld, maar je verdient het meteen terug.

Heb je nog wat ecocheques liggen die bijna verlopen? Dan kan je ze hiervoor gebruiken. Je muren zullen er als nieuw uitzien en je huis maakt een verzorgde en onderhouden indruk op de koper.

2. Benut alle ruimtes

De kelder, de zolder, die kamer vol rommel, de ruimte onder de trap, … Richt elke ruimte in alsof je ze dagelijks gebruikt. Want hoe meer ruimte, kamers en mogelijkheden je woning heeft, hoe waardevoller je huis wordt.

Misschien is je zolder wel geschikt als logeerkamer of kan het de ideale mancave zijn? En met wat extra rekken in je kelder heb je meteen een koele bergruimte. Die ruimte onder de trap kan misschien een ingebouwde kast worden?

Het loont om in je onbenutte ruimtes te investeren. Een extra slaapkamer of badkamer maakt je woning minstens 4% duurder. Bij een gemiddelde woning is dat al snel €10.000 meer opbrengst. Niet slecht als je het kan inrichten voor een paar duizend euro.

3. Onderhoud je tuin en terras

Een tuin is een enorme troef bij elke woning. Een appartement zal vaak enkel een terras hebben, maar ook daar liggen mogelijkheden. Een volwaardige tuin kan je kort maaien, mooi harken en inkleden met kleurrijke bloemen en struiken. Zorg er ook voor dat er wat hagen of bomen zijn die voor de nodige privacy zorgen.

Op een terras kan je aan de slag met bloemen en kleine boompjes of struiken in pot. Vergeet ook je terras of pad niet schoon te maken. Investeer niet in decoratie zoals tuinkabouters of fonteintjes. Die zijn heel smaakgevoelig en zullen weinig meerwaarde opleveren. Ook hier kan je gebruik maken van achtergebleven ecocheques om de kosten van de tuininrichting op te vangen.

4. Vloeren en plafonds

Naast muren bepalen vloeren en plafonds een groot deel van je ruimtes. Een nieuwe vloer of plafond kan wonderen doen voor je verouderde woning. En dat hoeft niet eens zoveel te kosten. Een goedkope laminaatvloer in de woonkamer kan meteen op je oude tegelvloer gelegd worden.

Een goedkoop ogend plafond met plastic planchetten kan verborgen worden met gipsplaten. Het is ook een goede oplossing als je plafond veel scheuren vertoont. Het is perfect haalbaar voor een doe-het-zelver en het kan betaalbaar uitgevoerd worden door professionals. Is het materiaal van het plafond in goede staat maar ouderwets? Dan kan een nieuwe verflaag wonderen verrichten.

5. Herstel kleine gebreken

Een lekkende leiding, rotte balk of kapotte tegel? Denk niet meteen “dat lost de volgende eigenaar wel op”. Want die eigenaar, je toekomstige koper, ziet maar één ding; meer kosten. En net dat moet je vermijden. Probeer dan ook zo goed mogelijk alle gebreken aan te pakken zodat je koper het gevoel heeft dat je huis helemaal in orde is.

Denk hierbij niet enkel aan visuele onregelmatigheden, maar ook aan dagdagelijkse gebruiken zoals het doorspoelen van de toiletten of het aanzetten van de dampkap. Een grondige en goed geïnformeerde koper zal dit allemaal uitproberen tijdens de rondleiding. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Vul putjes en deuken op in muren
  • Vervang kapotte lampen
  • Vervang de filter van je dampkap
  • Controleer en ontstop de leiding van je wastafel, afvoerbak , toilet, bad of douche
  • Check de waterdruk van de kranen en toiletten
  • Herstel of vervang lekkende kranen
  • Vervang kapotte stopcontacten en schakelaars
  • Controleer alle elektrische toestellen
  • Kijk de batterij van de thermostaat na en controleer of de centrale verwarming goed werkt

Laatste check: leid iemand rond in je woning

Laat een kennis, buur of familielid je woning grondig inspecteren op visuele gebreken. Laat hem of haar alle toestellen even uittesten en doe de volledige tour van de woning. Met zo’n proef rondleiding zal je ook beter begrijpen hoe iemand anders naar je huis of appartement kijkt tijdens een bezoek.

Hierdoor zal je ook beter voorbereid zijn op de eerste echte rondleiding van je woning.

Moet ik de badkamer of keuken aanpakken?

Woonkamers en slaapkamers kan je goedkoop aanpakken zoals we hierboven meegeven. Maar een badkamer en keuken renoveren kost meer geld. Toch kan het de moeite lonen om ook hierin te investeren. Het zijn, samen met de leefruimte, dé ruimtes die het verschil maken in elke woning.

Een oude douche, toilet en wastafel kan je vervangen door een nieuw exemplaar uit de doe-het-zelf zaak. Ouderwetse tegels kan je overschilderen. Zo creëer je een nieuwe badkamer met een minimum aan kosten.

Een nieuwe keuken kan als bouwpakket aangekocht worden in grote ketens zoals IKEA of via speciaalzaken met een grote stock. Maak ook gebruik van kortingsperiodes zoals tijdens de Batibouw beurs om je slag te slaan.

Het is belangrijk om een goede kosten-baten analyse te maken voor je start met renovatie-of verbeteringswerken. Is je woning aan een complete renovatie toe? Dan zal je weinig opschieten met een nieuwe badkamer als de leidingen en elektrische installatie sowieso aan vervanging toe zijn.

Conclusie

Een instapklare woning die deels gerenoveerd en goed onderhouden is, kan zeker een meerwaarde halen uit een extra ingerichte slaapkamer en een likje verf. Verplaats jezelf in de hoofden van de kopers en bekijk zo objectief mogelijk wat de grootste kosten zijn in je woning en tegen welk budget je die kan wegnemen. Zo verhoog je efficiënt de waarde van je huis.